RSS

Anugerah DIA

Lilypie Pregnancy tickers

taste of revolution






Cairo-Jeddah-Kuala Lumpur-Kelantan-Perlis (5)-Akhirnya Cairo

Cerita Malaysia.

Kata cik :Cuti yang bagaikan mimpi.Sepatutnya 2013 menjadi tahun pertemuan semula kami bertukar masanya.Senyum cik ayah,adik2 menyambut di airport.Sampai2 kami pekena satay dulu.Rutin yang selalu setiap kali balik.Yang berbeza,kini balik bersama teman.Duduk di Kelantan 4 hari dan terus balik ke Perlis bertemu mak dan abah pula.Aktiviti kami sepanjang cuti tak banyak.Makan,minum,shopping.Hu3..sempat ke Kulim dan berjalan ke Penang seharian suntuk bersama keluarga besar belah abang.Alhamdulillah.

Eh,ingatkan dah habis ketidakpastian kami.Rupanya masih berjalan~ Siapa nak taja kami? sendiri? Negeri? JPA.MARA masih diam seribu.Tengah syok tengok berita,tiba2 terbaca Shahidan Kasim taja 50 orang.Abang dan abah dah mula buat strategi.Pergi jumpa SU,haih~ tinggal je la nama dulu.Duduk tak lama, semua negeri selain negeri Pakatan Rakyat dah buat pengumuman akan menaja.Abg senyum lagi.Saya pula sedih kerana Perlis hanya menaja anak Perlis.huh~ apa kan daya..

Dalam ketidakpastian itu,kami dah mula membeli stok2 utk dibawa balik Mesir.Stok sampai 2013 nih.So,imagine mcm mana kuantiti dia.hehe...

Along ambil special cuti utk balik dari Sabah mahu ketemu kami.Hati melonjak excited.Atin tumpang sekaki dengan Along.Kami beli tiket bas dr Per-Kel pada hari sama Along-Atin sampai.Muiz dari lipis sampai beberapa hari kemudian.Oh gembira hati dapat bersatu semua sekali.Riuh gelak ketawa beramai ini tak ternilai harganya dan menjadi penyeri yang menceriakan hari2 di Mesir kelak.

Duduk tak lama,kerajaan Kelantan buat pengumuman akan menaja kami.Abg alhamdulillah boleh ikut serta.Maka,,kami dengan penuh pengharapan join seminar dan program berjalan but at last,they made "THE" announcement yang mmg kabar2 anginnya dah kami dengar. "kami tak menaja student MARA n JPA"..

Abg kecewa,saya lagiiiii lagiiilah kecewa.Tak de la harapan kami nak fly bersama.Tak lama lepas tu,heboh pula JPA chatered flight but all must go to BTN.Abg kenyih manjang.MARA tak perlu join.~ hah,MARA pun dah keluarkan senarai nama pelajar yg akan di taja.Menunggu panggilan JPA yang tak kunjung tiba.Akhirnya,saya call dan dpt confirmation kena g BTN di Besut.Abg pula terus beli tiket pulang ke Perlis sementara saya ke BTN.Mak bakal bertolak ke Mekah untuk umrah.

Maka terpisah lah kami dalam ketidakpastian.Abg dah confirm akan fly 10hb 0030.Di BTN,pasport kami dikutip dan tarikh fly akan diberitahu melalui telefon.BerBTN jumaat sabtu dan khbar angin kami akan fly SELASA!  Ahad abg blik lagi ke KElantan,Kami buat keputusan akan fly dr Kelantan.Dalam ketidakpastian , ahad berlalu tanpa berita.Isnin,kami dah kalut.Takkan esok nak fly esok baru nak btau.Kmi duduk bkn sebelah KLIA.Tengok website,masih tiada update.Line sibuk.Tiket domestik tak beli lagi

Cuba punya cuba abg berjaya tembus.Alhamdulillah confirm fly selasa 5.30 pg dan kami dpt berita Isnin pagi.~~~~ means ptg tu juga sy terpaksa naik flight ke KLIA dan berkampung di sana utk fly pagi besoknya.Semua dalam terkejut.Balik mengejut,pergi pun mengejut...sungguh tak syok keadaan ini.Adik2 tak sempat nak manja2 lagi...sy pun tak habis manja dengan cik ayah...tup2 kena pergi.Abg fly esoknya ke KLIA....Maka,sy tinggalkan mereka,terbang dulu ke Mesir.........





MESIR (sejuk)

Nak dijadikan pelengkap kepada cerita ini,sampai2 di Cairo Airport,ratusan Malaysian beratur nak ambil bag.Saya pun tak ketinggalan.Tunggu-tunggu-...beg hijau keluar.Tapi kalernya bertukar hitam Erm....kicap~~~ sugul..

Tunggu kotak dan buku pula.Menongkak dagu menunggu kotak.Eh,da berhenti.Tak bergerak dah menda yang putar2 beg tu.Mana kotak ni.Sekeliling ramai yang dah keluar.Yang tinggal beberapa kerat sahaja.Cik HAzam datang membawa berita sedih.Sekontena beg tertinggal di KLIA.Oh my......apa lah nasibku ini.Buat report dan kepilkan tag no bag.Nasib xbuang boarding pas.Kalau tak~~~

Balik ke rumah kak yana dalam kebimbangan.Rumah sendiri tak jenguk lagi,Tak berani berseorangan,Tunggu abg dulu.Bermalam di rumah k.yana....pagi esoknya balik ke rumah dan kemas apa yang ptt.Malamnya ditemani Sam.....Kotak..pun Alhamdulillah lili yang smpai trip ke-2 ambillkan....

2 hari sendiri..akhirnya abg smpai bersama baki2 stok brgn kami...hati gembira..
bermula lgi kehidupan berdua kami sebagai suami isteri dan pelajar....

Round surgery dalam kekalutan, Obs n Gynae dalam kejaran...

End round exam MCQ 24hb....OSCE 26hb......bagaimana mahu exam sedangkan kami baru nk kenal apa itu Surgery........Saturated dengan jadual 4jam klas tutorial n clinical non stop di sambung 2 jam lecture. Rabbi yassir wala Tua'ssir ya Raab

Mencari momentum utk kembali



p/s : Mesir normal sahaja.Budaya dan adat masih tiada bezanya....cuma precaution lebih kerana bimbangkan kadar jenayah yang sedang meningkat...

Moga revolusi Mesir ini dapat mengubah kehidupan rakyat mereka.Walaupun baru masuk thun ke 5 di sini, sy juga harapkan perubahan berlaku dari segala aspek.Saya 5 thun,rakyat mesir dah berpuluh tahun menanti~~

Cairo-Jeddah-Kuala Lumpur-Kelantan-Perlis (4)

Alhamdulillah...jejak juga kaki ke Jeddah setelah pelbagi dugaan menunggu.Di Madinatul Hujjaj,rakyat Malaysia dah mula berkampung.Dengan pelbagai gaya pemakaian dan aksi.Di Jeddah,saya duduk berasingan dengan suami.Dipisahkan oleh pintu yang menjadi saksi setiap pertemuan kami sepanjang beberapa hari di Jeddah.Situasi di Jeddah lebih kurang sama dengan keadaan semasa duduk di ARMA.Kami dapat visa on arrival selama 7 hari.Sepanjang di sini,continuation berita2 pelbagai berterusan.Ada yang kata kami terpaksa menunggu sehingga habis 11 ribu Malaysian evacuate dr Mesir ,then baru dihantar balik.Tak kurang yang bersungguh2 mengatakan kami bakal dikeluarkan dalam masa yang terdekat mengikut kemasukan ke Madinatul Hujjaj memandangkan visa yang hanya 7 hari.

Hidup di Jeddah dari sudut makanan,heaven~ Banyak sangat sampai tak larat makan.Kagum dengan sikap orang2 kaya di sini yang langsung tak berkira dalam memberi bantuan.Hah~ orang kaya yang mcm ni la yg kita nak.Poket penuh tak kedekut.Sampaikan ada yg minta kami tulis apa barang yang kami nak di kertas dan mereka akan belikan.Berduyun2 yang menulis nak selipar,tuala,iron,iron board..nak laptop pun ada~ haih..

Maka malamnya berbondong2 brg2 percuma masuk hinggakan dibuka kaunter brg2 percuma ni.Syukur kerana ada juga pampers n susu n nestum utk ibu2 yang punya anak.Tak perlu risau apa satu pun.Segala keperluan cukup semua.Mngkin saya rsa syok sb duduk di blok B yg mmg dijdkan pusat.Apa2 makanan sampai kami dapat dulu.Yang duduk d blok2 belakang dan yang duduk di stor2 tak tahulah.

Saya juga sempat bersama suami dan kawan2 keluar dari Madinatul Hujjaj.Nak diikutkan peraturan,kami dilarang utk keluar kerana kami hanya ada visa on arrival.Dengan menggunakan alasan utk mmbeli tiket sendri blik ke Malaysia kerana tidak tahan dengan ketidakpastian,kami menaiki bas ke pusat bandar Jeddah.Lega~ dapt juga kami keluar mengenali Jeddah.Di sepanjang jalan kelihatan banyak kereta2 tersadai kesan dari banjir teruk yang dialami Jeddah sebelum ini...Innalillah.... Ok,perjalanan kami merentas pelbagai travel agent dalam usaha mencari tiket termurah.Kebanyakan one way tiket affordable tapi kami masih ragu2.Jalan punya jalan,last2, xbeli juga tiket...Before going home kami dibawa ke shopping complex ala2 city star.Tapi kebanyakannya tutup kerana waktu tu solat zuhur.Kami balik semula dengan hati berkta: Kurang2 aku dpt berjalan juga di Jeddah ni.Syukur~

Lama punya lama menunggu,akhirnya ada juga announcement pasti, yang kami terpaksa dikeluarkan sedikit demi sedikit kerana capacity Madnatul Hujjaj dah tak mampu nak menampung sejumlah yang ramai,hinggakan ramai yang terpaksa tidur di stor2 yang panas.Giliran dipanggil berdsrkan filght Cairo-Jeddah.Tunggu punya tunggu, pukul 1 pgi kami dipanggil beratur.Dalam mamai2,saya bangun cari pasport.Hah~ tak de.Mana pasport ni.Terus bangun turun ke bwah mencri abg.Barisan manusia mula memanjang.Mata melilau2 mencari dan akhirnya nampak abg di depan.Abg senyum dan tunjukkan pasport kmi.Yeay,kami dpt giliran token 726,727..Alhamdulillah dari 9 ribu org ,kami dikira yang terawal juga.

Esoknya flight pertama memulakan perjalanan.Announcement mula memanggil no.Yang sedihnya,no yang diambil tidak mengikut giliran token.Lompat2...situasi sama berulang.No token dipanggil dan habis token nama tambahan mula muncul A bin DATO Y...M binti DATO J...Hati memberontak tapi apakan daya.Sudah begini adat dunia.

Penantian berakhir bilamana kami dijadualkan naik flight ke MAS 7hb/2.Alhamdulillah.Walaupun duduk di economy class dan bukan di 1st mahupun bussiness,hati melonjak syukur..Tiba di KLIA dan terus beli tiket on the spot (RM 294/person) ke Kelantan.Sambil2 menunggu flight,kami makan di food court  melihat gelagat mereka yang disambut dan menyambut.Ada ayah yang mengheret anak perempuan mahu dikenalkan kepada menteri.Yang si anak pula tunduk mencium tangan menteri seolah itu ayah yang halal disentuhnya.Tak kurang yang pom pang ckp berapi dengan tv2 menceritakan pengalaman yang kononnya gerun dan membahayakn mereka padahal mereka duduk di tempat yang langsung tiada kaitan.Kami yang duduk 5 min dari Tahrir yang sempat tengok demo depan mata,yang sempat berair mata kena gas hanya tersenyum sesama sendiri.Adat manusia mahu gah di kalangan sendiri.

Naik flight ke Kelantan.Peluk cium cik ayah dan adik2 meleraikan penantian yang panjang......

Cairo-Jeddah-Kuala Lumpur-Kelantan-Perlis (3)

Perjalanan ke ARMA nak kata biasa,tak biasa sangat.Kereta kebal berbaris di jalan ke Hussein menyebabkan teksi terpaksa membuat detour ikut jalan lain.A'la kulli hal,kami selamat sampai ke ARMA dan terus mendaftarkan diri mengikut tajaan.Abang dengan Mara dan saya dengan JPA.Habis daftar kami menerima taklimat dalam dewan.Dikatakan ARMA yang berkapasiti 300 akan memuatkan kami semua 800 orang.Asalnya saya terkejut.Eh,berita yang nak pindah2 ke negara2 jiran tu tak betul ke sebenarnya? Yang kami hanya akan duduk di ARMA hingga keadaan aman.Hati rasa sugul.Bagaimana kami nak duduk dalam keadaan sesak2 begini.Lebih baik kami duduk di rumah.Lebih selesa dan keselamatan pun tiada masalah kerana adanya jiran tetangga berkawal.Hati mula nak memberontak.Sepanjang taklimat tiada tanda2 yang kami akan dipindahkan seperti yang digembar gemburkan.Dengan pakaian sehelai dua kami terpaksa duduk di ARMA.

Pembahagian bilik bermula dan kami akan ditempatkan berkongsi dengan pemilik asal bilik,Saya alhamdulillah dapat bilik yang selesa.Yang sedih ada group yang seramai 21 orang ditempatkan dalam bilik yang hanya ada 6 tilam.Bayangkan how they're going to sleep.huhu.Bila bersesak2 begini,yang pertama jadi rebutan adalah tandas.Yang kedua,makanan.Cafe hanya mampu menyediakan makanan sebanyak kapasiti asal.Catuan makanan pula dilakukan di luar.Hu3.Tapi nasib baik ada abang yang selalu di bilik gerakan yang tak pernah abaikan makan minum walaupun kami terpisah.

Lebih kurang 5 hari kami duduk di ARMA dengan pelbagai khabar angin kami dengar.Nak dipindahkan hari ini.esok.,lusa,malam nanti.Semua dalam ketidakpastian.Taklimat demi taklimat namun langsung tak menyebut pasal evakuasi yang kami nanti2kan hingga lah pada satu malam yang dingin pihak kedutaan mengeluarkan kenyataan yang kami akan dipindahkan ke Jeddah.Hoyyeh~

Dari situ bermula lagi ketidakpastian yang berterusan.Bila???? Senarai nama berkali2 dikeluarkan menyusun mengikut trip penerbangan,Bukan sekali atau 2 tapi 5kali! Kesian ajk yang bertungkus lumus di bilik gerakan.Bila dilistkan saya dalam trip ke 5,ya'ni trip last akhawat.Penghantaran akan dibuat dengan mengutamakan ibu2 mengandung,ada baby dan sebagainya.Saya redha menunggu.

Yang saya geram bila 1st trip dikatakan yang menjadi keutamaan adalah mereka yg mgndung,sakit,ada baby.Ok fine.semua setuju dengan pendekatan ini.Tetapi tiba2,dari kapasiti awal yang sepatutnya ramai tiba2 menjadi sedikit dan ada ibu2 yang bersama anak ini tercicir.Sebab APA?? anak2 dato' mula guna taring yang tersembunyi menghenyak orang2 yang menunggu dengan sabar beberapa hari ini.Dalam proses ini,tak bolehkan mereka meletakkan diri mereka sekejap bersama yang lain dan belajar sabar??? huh....nasib saya bukan anak dato' ke tan sri ke apa....

Penantian berkahir bila saya dan suami akhirnya menaiki MAS ke Jeddah bersama...Mendaftar di Jeddah sebagai keluarga saya ditempatkan di blok B tingkat 1 bersama keluarga2 lain.Bermula lagi episode penantian penuh kesabaran...