RSS

Anugerah DIA

Lilypie Pregnancy tickers

It's a talk with HIM

Alhamdulillah....

After a month of struggling and tension,finally the written exam reached its end today.Though every paper got their own venom capable of killing me,but surely i am happy  to get through all of them.Just wait for the "result" and right now,i just give my fully  tawakkal and believe in HIM and let  ALLAH decide what to give and what's the best for me.

Usually each time walking back home after finishing those 3 or 2 hours of brain-squeezing moment- i always complained to myself why i answered that wrongly,done this silly mistake,slipped out the important point n etc,surely it really succeed in making me stress out and crying.......but,i forget that all those acts,those writing,those answers,those idea,those blank mind were from Allah.HE give me all of them.

Yey,maybe the end result won't be as i expected but at least,i should teach myself that all i get are from ALLAH.Surely i'll say hey,that is not what it should be!But i hardly  realize that ALLAH had a better plan for me. Maybe with those level of result will make me more humble and most importantly knock  this head to tell me that i barely able to do anything,any single thing without HIM! All things even to move this finger,still i need HIM.Still remember the day when i cut my own skin,the skin in between the finger when you stretch all those 5 fingers apart.Though the cut couldn't be seen well but the pain is enough in making me unable to hold still the pen! Ahh..silly of me if i think i am the best at everything without knowing ALLAH is looking at every moves i make!

Each time Allah give a pain  and hard time to each one of us,did we realize, just after that, magically, HE showers us with other happiness.Who's know right? In the grief of one thing,you'll get the other miracle! Really,ALLAH is the BEST in everything.The most perfect!

The exam thought us the most important thing in life.Tawakkal a'lallah! It's a talk between us and HIM.To recall all the memorized facts,to rip away the nervousness,to choose the right facts,to make the time enough,to give the best paper-checking lecturer.....all of that were out of our control.It's HIM,yes only HIM!

So just relax now,give all the believe to HIM but never to stop asking from HIM ...and also accept what the best HE'll give later on.Only after that you'll be happy.

Tawakkal isn't as easy as we say!It needs a very strong heart and the most solid believe in HIM.No matter what is the result,at least at the end we can say : Alhamdulillah ALLAH for what you give me and still choosing me among billions to be your servant and keep loving me !....

Amanahku kini padamu


(kredit untuk salihah yang memberi lagu ini pada saya)
Heningnya...
Sunyi suasana...
Lafaz sakinah bermula

Apa rasa
Diterjemah hanya
Sebak abah, tangis ibunda

Adalah aku, wali puteriku
Serah kini amanahku ini pada mu
Nafkahilah dia, curah kasih dan cinta
Lebih dari yang ku berikan kepadanya

Dulu esakkannya sandar di bahuku
Tangisannya kini ku serah padamu
Bukan bermakna, dia bukan milikku
Fitrahnya perlukanmu

Jadikanlah dia wanita syurga
Mengerti benar akan maharnya
Taat itu bukan hanya pada nama
Indah ia pada maksudnya


Ku akur
Akan pesanmu
Puterimu kini amanahku

Iringilah
Dengan doamu
Bahagia kami dari redhamu
Taat itu bukan hanya pada nama
Indah ia pada maksudnya




Sayu hati bila mendengar lagu ini.Begitu mendalam maksud yang hendak disampaikan.Bagamana seorang ayah yang menjaga puterinya dari kecil hingga meningkat kepada usia puterinya perlu dilepaskan untuk menjadi puteri kepada yang lain.

Di mana seorang ayah mengharapkan si dia yang bakal menerima amanah dari ayah ini mampu memberi yang terbaik sebagaimana ayah dulu menatang penuh perhatian puterinya ini.

Di mana seorang ayah mengharapkan si dia mampu menjadikan puteri ayah ini ahli syurga dan dapat mendidik puterinya ke arah jalan ALLAH sebagaimana ayah dulu tegar mengajar itu dan ini.

Di mana seorang ayah mengharapkan si dia mampu menjadi penyeri dan penghibur saat puterinya berduka sepertimana ayah memujuk sambil mengesat air mata di pipi puterinya saat puterinya diselubungi kesedihan.

 Di mana seorang ayah mengharapkan si dia dapat menjaga puterinya dengan jagaan terbaik tanpa menzaliminya malah melukakan hatinya sepertimana ayah sanggup berkorban perasaan agar puterinya ini tersenyum.

Di mana ayah mengharapkan walau puterinya ini bukan lagi miliknya tetapi si dia mampu untuk menjaga ikatan azali antara ayah dan puterinya ini.

Moga si dia yang bakal mengambil amanah dari ayah nanti mampu memberi yang terbaik untuk semua....





cari "kecantikan" bukan "CANTIK"



Saat-saat getir nak exam ni,mula lah rasa nak lari dari fokus utama sekarang.Bukan kerana penat,dah mengadap buku sepanjang masa,tapi pandai saja diri ni mencari helah untuk rehat.


Tak sampai sebulan lagi,IAllah,Malaysia bakal ku jejak.Terasa pantas masa berlalu,seperti baru semalam saya mengangkat muatan beg masuk ke kaunter check in di airpot pengkalan chepa.Tak terasa masa pantas berlalu,dah sampai masa untuk saya bertemu meleraikan rindu pada cik ayah along dan adik-adik.


Eh,lari dari tajuk nampaknya.Teringat satu artikel dekat sini yang menyebut pasal usia dan masa yang berlalu ni.Maklumlah,IAllah tahun ini,kami bakal mendapat 3 baby dari sahabiah sekuliah dan tak kurang juga bakal pengantin baru.NAIM sahaja sudah ada 3 yang bakal dan sudah diijabkabul bulan 7 ini.So,apa artikel ini kupas? Cari "KECANTIKAN bukan "CANTIK".Khusus untuk mereka yang selamat dan bakal diijabkabul.


Dalam usia perkahwinan,cantiknya di awal,manisnya juga di awal.Menginjak kepada fasa anak-anak,fokus dan tanggungjawab mula mendamba komitmen yang lebih.Meningkatnya usia perkahwinan,maka meningkat jua usia pasangan kita.(hek2,macam berpengalaman.Bukan,ini hasil bacaan saya ye).Bila mana usia perkahwinan mencecah 20,30 tahun,cantik isteri mula pudar,seri isteri mula kusam,manis senyuman mula kelat.Semua ini akan terzahir pada suami yang melihat luaran,fizikal isteri saat usia perkahwinan menginjak matang.


Bukan ini yang dicari dari seorang lelaki bernama suami.Saat cantik isterimu mula hilang ditelan waktu,bukan waktu ini untuk kau cari mana cantik isterimu,mana seri mukanya,dan mana lincah pergerakannya! Dan tidak patut juga untuk kau mula mengintai pengganti!


Sepatutnya,saat inilah kau kumpul kecantikan isterimu.Kecantikan yang mana?


Kecantikan pada pengorbananya yang telah menjaga mu selama hayat kau mengenalinya.

Kecantikan penat lelahnya menyediakan kelengkapan hidup,makan minummu.

Kecantikannya saat dia perit mengandungkan zuriatmu.

Kecantikan dirinya yang bersabar saat emosimu menggunung.

Kecantikannya yang menjaga nama baikmu saat kau pergi meninggalkannya.

Kecantikannya yang menerima segala kelemahanmu


Kecantikannya yang tidak pernah mengeluh saat kau gagal memenuhi hasratnya


Kecantikannya yang memberi ketaatan sepenuhnya padamu.

Dan kecantikannya sebagai seorang hamba ALLAH.

Nah!!! Apa lagi yang kau mahu?


Ini kecantikan hakiki yang takkan sama dengan cantiknya fizikal itu!

Al Kauthar





Dengan nama ALLAH yang Maha Pengasih,Maha Penyayang.

Sungguh,Kami telah memberimu(Muhammad) nikmat yang banyak (1)
Maka laksanakanlah solat kerana TuhanMu dan berkorbanlah(sebagai ibadah dan mendekatkan diri kepada Allah) (2)
Sungguh,orang-orang yang membencimu dialah yang terputus (dari rahmat ALLAH) (3)


                                                                 (Al-Kauthar)


Salam untuk semua.

Saja nak berkongsi tentang Telaga Al Kauthar.Pasti ramai yang selalu mendengar istilah Al Kauthar bahkan selalu kita baca dalam surah di atas. 

Saat Allah menurunkan surah di atas,Rasullah bertanya kepada para sahabat,"Adakah kamu tahu apa itu Kauthar". Lalu para sahabat menjawab " Allah dan Rasullah yang lebih mengetahui".Rasullah lalu menerangkan kepada sahabat bahawa Al Kauthar adalah nikmat ,kebajikan dari Allah khusus untuk baginda.Khusus dianugerahkan kepada baginda untuk diberi kepada umat baginda di akhirat kelak saat tiada yang mampu memberi syafaat selain baginda.


Para sahabat bertanya kepada Rasulullah,bagaimanakah mungkin baginda mengenali umatnya di Mahsyar kelak di saat berjuta-juta manusia bercampur antara satu sama lain .

Lalu Rasulullah membalas " Apakah mungkin kamu mengenali seekor kuda putih yang bercampur dengan ratusan berwarna hitam?" Begitulah juga di Mahsyar kelak,Rasullullah akan mengenali umatnya dari bekas wuduk yang bakal mengeluarkan cahaya nanti.Hah,maka sempurnakanlah wuduk kita,nanti senang Rasulullah nak pandang kita!

Melihat betapa ramainya umat baginda kesan dari cahaya wuduk tersebut ,maka,Rasulullah memangil-manggil umatnya untuk minum di telaga nabi iaitu Al Kauthar.Saat nabi menyeru memanggil-manggil umatnya,tiba-tiba datang malaikat menghalang manusia2 tadi ke telaga Kauthar.Lalu baginda bertanya kepada, kenapa para malaikat menghalang umatnya untuk minum?


Lalu malaikat menjawab : Ya,mereka umatmu tetapi selepas engkau wafat,mereka tidak melakukan apa yang engkau suruh tetapi mempertahankan apa yang engkau halang."


Mendengar kata-kata malaikat itu,Rasulullah terus berkata: :"Pergi,pergi engkau dari kolamku" .



Nau'zubillah..takutnya andai kita tergolong dalam golongan yang dihalau oleh rasulullah dari minum  di Al Kauthar!

Tak nak jadi umat Rasulullah yang hanya Islam pada nama tetapi zero isinya....


Jom upgrade iman!

them~

Antara benda paling common that i'll do each time tengah depress or rasa sedih or nak menangis ialah dial up the no. and talk to my adik2 and cik ayah.Really,they have a cure for what my heart suffered of.Not because they give me advice or motivation but JUST by  the voice,they make me smiled back from those stress sorrow time.Sebab itu ada serangkap lagu yang berbunyi:

..redahlah seribu lautan....


..kembaralah ke seluruh alam


takkan kau temui


semurni cinta keluarga....



It's so true! i felt relieved,happy,tenang and the problem just flew away like that.Adik,Along knew the right way of making me smiled! Cik ayah had the greatest powerful skill on changing my bad mood! Indahnya kasih sayang yang suci dari ALLAH ini.Tak tergambar betapa hebat sang pencipta that create this kind of love~

Some people say,berikan mereka kasih sayang in the time mereka still dapat menerima.Jangan nati suatu hari,saat kita rindu mereka,mereka dah tiada untuk kita luahkan rindu itu,Dan jangan sampai masa kita terasa sangat nak menuturkan sayang pada mereka,mereka sudah tiada untuk mendengar kita cakap-"kakak sayang ayah..kakak rindu mak..terima kasih jadi mak ayah yang terbaik untuk kakak"-.Ahhh..ruginya kita at that time!




footnote:

Feel so depressed about this coming exam and just finished talking to all of them! Every single person are there.It's school holiday and end year holiday for the univ students.Along came back from sabah,atin just finished her 2nd year,muiz also done with his 1st year of -teacher to be-student,and 3 most loyal kid at home-kak nik,adik and icik-..what a moment! I miss them so much!

Adik and along are having the same habit! As usual,each time to brake off the phone line,no one from us yang akan menawarkan diri untuk letak phone dulu.Yep,masing2 nak menjadi yang mendengar line itu putus.Along di sabah at that time and adik di Kelantan.They did the same thing which make me smile  thinking of what a similarities we shared of! They both count on 3 and letak phone on the 3rd count! I know it sound nothing to all of you but for me,this is the cutest thing ever!hu3..one..two..three....and tuuuut tuuuut tuuut.I love doing this! hek2..


Ayah dah beli aset utama for the big day! Hope everything will be fine.
Moga ALLAH merealisasikan perancangan dari manusia yang lemah ini.


Allahumma ahsin 3akibatana fi umuri kulla7a..wa ajirna min khizyiddunya wal 3azabil akhirah

1206-written community medicine
1906-written forensic and  toxicology
2306-written ophthalmology
2706-written ear nose and throat



3006-oral ear nose and throat / clinical
0307-oral ophthalmology
0507-oral forensic and toxicology
0707-oral community medicine
1307- 1.15am ---- on flight back home!

may allah be with me throughout all these~